Menjamu seketika!

Wednesday, 12 June 2013

Resepi Kek Coklat Suji

Yummy yummy, sedapnya makan kek coklat kan. Tergiur-giur membayangkan topping kek coklat yang meleleh-leleh ke tangan semasa makan. Ya Allah, sedapnya.

Walaupun penggemar kek coklat moist tapi macam nak share kek coklat lain pulak, Kek Coklat Suji. Jom kita tengok resepinya =)

Bahan A:

100gm tepung suji (dibakar hingga kering. Nama pun kek coklat suji kan, kena la pakai tepung suji =) )
75gm mentega
75gm marjerin
80gm susu pekat
Sebiji telur
100gm gula kastor

Bahan B:
100gm tepung gandum (silakan ayak dulu ye =) )
5gm serbuk penaik (pun ayak dulu)

Bahan C:
20gm coklat
50gm coklat masakan
50ml air
10gm serbuk koko
- Bahan C ni, kena campur semua sekali dan masak dengan api kecil

Cara penyediaan :

- Pukul semua Bahan A sampai gebu lepas tu masukkan Bahan B
- Masukkan Bahan C (yang dah siap dimasak) dan gaul sebati
- Masukkan dalam acuan dan bakar pada suhu

170C selama 45 minit
- Dah sejuk, apa lagi makan la =)

Selamat Mencuba. 



No comments:

Post a Comment