Walaupun penggemar kek coklat moist tapi macam nak share kek coklat lain pulak, Kek Coklat Suji. Jom kita tengok resepinya =)
Bahan A:
100gm tepung suji (dibakar hingga kering. Nama pun kek coklat suji kan, kena la pakai tepung suji =) )
75gm mentega
75gm marjerin
80gm susu pekat
Sebiji telur
100gm gula kastor
Bahan B:
100gm tepung gandum (silakan ayak dulu ye =) )
5gm serbuk penaik (pun ayak dulu)
Bahan C:
20gm coklat
50gm coklat masakan
50ml air
10gm serbuk koko
- Bahan C ni, kena campur semua sekali dan masak dengan api kecil
Cara penyediaan :
- Pukul semua Bahan A sampai gebu lepas tu masukkan Bahan B
- Masukkan Bahan C (yang dah siap dimasak) dan gaul sebati
- Masukkan dalam acuan dan bakar pada suhu
170⁰C selama 45 minit
- Dah sejuk, apa lagi makan la =)
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment