Badam penting untuk
kesihatan kerana khasiatnya yang pelbagai, ia boleh dimakan mentah,
dikukus seperti kekacang atau dijadikan bahan campuran makanan seperti
kuih dan sebagainya.Sekarang ramai yang suka buat almond chocolate chip. Badam campur coklat cip. Sedap =)
Badam ini mempunyai 20 kali lebih
banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Hebatkan? =) Kandungan lemak
dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yang tinggi
berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi
kandungan vitamin itu dalam telur, begitu juga niasin yang dimilikinya
melebihi gandum. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu
dalam susu dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus
dalam keju. Kanak-kanak amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya
dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi.
Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung
mereka.
Ramai orang takut untuk mengambil badam
atau almond. Begitu juga dengan jenis-jenis kekacang yang lain kerana
kandungan lemaknya yang tinggi.
Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak taktepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan.
Kandungan lemak mono taktepu
(monounsaturated fat) yang tinggi dalam badam sepertimana terdapat di
dalam minyak zaitun membuatkan badam menjadi senjata hebat bagi
memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda.
Badam mengandungi protein, serat,
kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin,
riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan
harian Vitamin E dan Manganese. Sumbangan beberapa nutrient dari
segenggam badam adalah seperti paparan graf di sebelah.
Di bahagian selaput biji badam sahaja
terdapat sekurang-kurangnya 20 jenis flavonoids (antioksida) utama.
Gandingan beraneka flavonoids dan vitamin E menjadikan badam suatu
makanan yang amat berkhasiat sekali bagi memerangi berbagai masalah
kesihatan.
Badam Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung
Satu
kajian yang dijalankan di University of Toronto ke atas 27 pesakit yang
mempunyai paras kolesterol yang tinggi menunjukkan pengambilan purata
74gm (2 genggam) badam setiap hari selama sebulan telah berjaya
menurunkan 9.4% daripada paras kolesterol di dalam badan mereka. Nisbah
LDL(kolesterol jahat)/HDL(kolesterol baik) didapati menurun sebanyak
12%. Penurunan nisbah ini menunjukkan menurunnya risiko serangan jantung
(cardiovascular).
Asid folik yang terdapat di dalam badam
dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino
yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit; dengan itu juga
mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. 34.5gm badam
(segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% dari keperluan
harian)serta 257mg kalium (potassium).
Magnesium berperanan melembutkan saluran
darah dan dengan itu pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam
badan berjalan dengan elok. Kajian menunjukkan kekurangan magnesium
bukan sahaja boleh menyebabkan serangan jantung, tetapi kekurangan
magnesium selepas serangan jantung boleh menyebabkan kecederaan (radikal
bebas) pada jantung.
Kalium adalah penting untuk sistem
transmisi saraf dan otot. Ia amat penting di dalam mengawal tekanan
darah serta perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah serta jantung
menjadi lebih berkesan dengan badam kerana kandungan sodium yang rendah
(hanya 0.3mg bagi setiap suku cawan badam).
Badam Menghalang Obesiti (Kegemukan)
Di dalam satu kajian yang pernah
disiarkan di dalam International Journal of Obesity and Related
Metabolic Disorders, dilaporkan bahawa diet yang diperkaya dengan badam
telah berjaya mengatasi masalah obesiti jauh lebih berkesan dibandingkan
dengan diet berkalori rendah dari kabohidrat kompleks.
Kajian tersebut melibatkan 65 orang
dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan
dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat
kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di
perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).
Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang
dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat
dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang,
50% dalam pengurangan lemak.
Badam Meredakan Diabetes
Di dalam suatu kajian yang telah
disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada
diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan
badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan
yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan
kebergantungan kepada ubatan.
Ini bermakna dengan mengambil badam, masalah diabetes dapat dikurangkan.
Badam Membantu Menghalang Batu Karang
Kajian dan pengumpulan data ke atas
wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita
yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang
dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.
Badam Menghalang Osteoporosis
Badam juga dikatakan dapat menghalang
osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama
seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi
menghalang osteoporosis.
Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?
Badam untuk Wanita Hamil
AlmondnutsKandungan folate yang tinggi
di dalam badam amat berguna sekali bagi wanita yang sedang hamil. Folate
adalah penting bagi mengelakkan dari kecacatan pada bayi ketika hamil.
Badam Mengurangkan Risiko Berbagai Penyakit
Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa
beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko
barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit
kronik yang lain.
Dalam satu kajian yang telah disiarkan
di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa
badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari
penggunaan dadah ’statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa
badam setanding dengan dadah ’statin’ dalam mengurangkan tahap protein
‘C-reactive’ yang merosakkan arteri.
Terdapat berbagai lagi khasiat badam
yang tidak dapat disiarkan di sini. Selain tinggi khasiat, badam juga
mempunyai rasa yang sedap. Berbagai cara orang menggunakan badam dalam
masakan; daripada snek sehinggalah kepada makanan berat. Oleh itu
jadikanlah badam sebahagian daripada diet anda. Semuga anda bertambah
sihat, ceria serta berbahagia.
Banyakkan kelebihan badam? Walaupun harganya agak mahal tetapi kalau nak dibandingkan dengan kelebihnnya, sangatlah berbaloi. Selamat Makan Badam =)
Dipetik dari http://ilham4u.com/v1/?page_id=126
No comments:
Post a Comment